lördag 27 februari 2010

SWCK Svenska Welsh Corgi Klubben

Jag är mycket besviken på vår rasklubb.

För en tid sen sänktes kraven för att få valphänvisning genom klubben och att få annonsera och lägga ut bilder på vårt Forum.
Man tog bort ögonlysningen. De flesta seriösa uppfödare ögonlyser i alla fall för de tänker ju på framtiden också!

Ett av kraven är att avelsdjuren ska ha blivit bedömda med minst en 2:a på utställning.

Idag finns två kullar som inte får valphänvisning.

Den ena uppfödaren har parat med en snygg trevlig hane som ej kunnat ställas ut då han blev illa biten i huvudet som valp.

Den andra har parat med en ung (10mån) hane som ej är meriterad annat än som valp. Även om hunden är lovande så vet vi ju inget om slutresultat gällande vare sig exteriör eller mentalitet.

Nu är det så att vår klubb tillåter gratulationer och hänvisning till den ena uppfödarens blog men inte den andra.

Vi som följer alla tänkbara regler och som verkligen försöker göra rätt och tänka framåt är väldigt besvikna på de styrande i vår klubb.

Det är många som lämnat klubben pga tidigare liknande orättvisor.
En uppfödare fick tex inte lägga ut bilder på sina valpar därför att ögonlysningen (som var UA) var gjord efter parningen men innan valparna föddes. Att resultatet var utan anmärkning brydde man sig inte om.

En annan utländsk uppfödare fick inte lägga ut bilder på sina (obs tingade) valpar då tiken ej var ögonlyst.

Man håller vissa bakom ryggen och vaktar på andra som hökar.

Detta har resulterat sig i att klubben delats i två läger.
Vi är en stor grupp uppfödare och valpköpare som jobbar tillsammans utanför klubbens regi.
Detta känns väldigt tråkigt då många av oss varit medlemmar länge, långt innan klubben blev klubb och kallades Corgisällskapet.

Hoppas att de styrande i vår klubb sätter sig ner och tillsammans tänker igenom hur framtiden ska gestalta sig.

I dagsläget har det lilla "Corgisällskapet" många träffar (med avkommebedömningar) och föreläsningar där vi hela tiden lär oss mer gällande aveln.
Vi har även föreläsningar och praktisk utbildning för valpköparna.

Vi blir fler och fler på våra sammankomster.
Har även mindre lokala träffar.

När jag var aktiv i klubben var jag regionsombud, höll i montern på Älvsjömässan och hjälpte till vid olika PR sammanhang.

Jag är ledsen att detta hänt med vår klubb men glad åt vårt samarbete utanför.

Maggan Synak

3 kommentarer:

 1. Även jag har tyvärr noterat att det görs skillnad på folk och folk i klubben, vilket känns mycket tråkigt. Tack och lov är jag inte uppfödare eller av andra skäl angelägen om att vara med i klubben. Jag gillar dock rasen skarpt och av det skälet har jag tidigare varit med i klubben. Jag ser däremot inte några som helst skäl till att jag ska vara med och stödja en klubb som jag uppfattar hanteras på ett inte helt rättvist och seriöst sätt. Därför känns det skönt för mig att inte längre vara medlem! Den dagen saker och ting är annorlunda kommer jag att inte att tveka en sekund att gå med igen.

  Anna

  SvaraRadera
 2. Jag är ju inte med sedan några år, men så fort jag tycker och tänker något så får jag höra att jag förföljer och trakasserar. Att tycka till om att man avlar på tio månaders valpar har i mitt tycke inget med förföljelser och trakasserier att göra. Den som gör det följer inte grundreglerna som SKK satt upp och det har inget med person att göra utan med hur man tänker runt sin avel.
  Du är inte ensam Maggan om att tycka att forumet som tillhör klubbens hemsida endast är till för "klubben för inbördes beundran". Jag har fått mail av människor som säger att dom inte längre tycker till om något för dom trycks bara ner direkt.
  Tycker oxå detta är tråkigt. Skulle gärna vara med i en seriöst arbetande klubb igen men så länge klubbens styrande svänger till reglementet så det passar för stunden så säger jag NEJ TACK.
  När det gällde den utländska uppfödaren som inte fick berätta om sina valpar på vårat forum- trots att hon skrev att varenda en var tingad- så skämdes jag på klubbens vägnar. Det är ansiktet utåt mot våra utländska kollegor- hua...
  Jag är dock jättetacksam över dessa föreläsningar och träffar som anordnas utanför klubben- jag själv har ju haft en träningsträff härhemma och har planer på föreläsare som skulle tycka det var kul att komma hit och föreläsa så träffar blir det...
  Dock vore det bättre om vi alla kunde samsas och jobba tillsammans för rasernas bästa.
  Kan bara hålla med dig i det du skriver. Vill bara tillägga att självklart så ögonlyser jag och dna-testar och ställer ut innan jag tar valpar- alltså följer jag gamla tiders regler trots att jag inte är med i någon klubb- det har ju inte med det att göra utan med att man värnar om sin ras. kram och trevlig helg på dig Maggan.

  SvaraRadera
 3. Ja det är bara att beklaga när en rasklubb inte längre bryr sig om vår ras utan mer om den som äger hunden och vad som skrivs på ett forum! Av vilken anledning och med vilken motivation togs ögonlysning bort? Varför står det inte tydligt och klart i vilken ålder hundarna får lov att användas i avel? Jag kan jämföra med min andra rasklubb Welshklubben, som tydligt och klart anger vad som gäller för rasen (inget ludd där inte). En annan sak som jag snabbt upptäckte när jag köpte Myran var "lägerindelning" inom klubben. Den fanns inte förr och gjorde den det gick det mig fullständigt förbi. Idag är det så uttalat vem man får prata med och inte. Själv tror jag att mycket av det onda ligger i klubbens Forum. Att smart räkna ut att sätta en länk till sin egen hemsida, när man inte har rätt till valpförmedling, är väl en sådan sak som Forumet bidrar negativt till. Och som många gånger tidigare, varför får vissa och inte andra???? På welshklubben får man aldrig lov att länka till något annat, alltså ingen smygreklam eller andra inlindade dumheter. Jag är bara en valpköpare, men det gör ju inte att jag värnar om rasens framtid mindre för det. Nej,lägg ner hela Forumet för det fyller absolut ingen funktion i dagsläget mer än att skapa irritation, för något matnyttigt skrivs ju aldrig ändå.

  SvaraRadera