fredag 19 februari 2010

Sporrar

Det sprutar ju ut Cardiganvalpar just nu.
Många låter bli att ta bort sporrarna i fram trots att det står i rasstandarden att de ska bort.
MEN, ser att man även spar sporrarna i bak?!
Kan vara en synvilla men det ser faktiskt ut på vissa bilder som baksporrarna inte avlägsnats.
Det är ju ett väldigt enkelt ingrepp när valparna är några dar gamla.
Är det nån som har ett svar på varför man gör så här?
Maggan

8 kommentarer:

 1. Jag har också lagt märke till det här med sporrar. Det står ju inte i rasstandarden att vi måste ta bort sporrarna. Det står: I ursprungslandets standard föreskrivs att sporrar skall avlägsnas. Svårtolkat eller hur? Bättre hade varit om det tydligt stod sporrarna skall avlägsnas - punkt slut.
  En corgi blir ju så väldigt mycket finare utan de där sattygen på benen. En annan grej är ju att sporrar ingår i kuperingsförbudet och skall därför monteras bort av veterinär!

  SvaraRadera
 2. Fast jag pratar nu främst om baksporrarna.
  De ska tas bort på de flesta raser ( men inte på tex Isländs fårhund).
  Om de tas bort när valpen är stor måste den sövas och det kan bli infektioner.
  Varför tar inte alla uppfödare (veterinär gör ingreppet) bort sporrarna då valparna är någon dag gamla?
  Är det en kostnadsfråga eller bryr man sig helt enkelt inte?
  Själv låter jag ta bort sporrarna både fram och bak.

  Maggan

  SvaraRadera
 3. Att inte ta bort baksporrarna verkar ju inte klokt, men det finns väl de som tycker det är "knöligt" att åka till vetten och så kostar det ju! Inte särskilt seriöst tycker jag, för en corgiklo är ju väldigt grov, även om man jämför med andra stora raser som t.ex schäfer och det innebär att eventuella skador blir stora på corgin.
  Heja dig Maggan som tar bort dem både fram och bak! Du är ett föredömme för rasen och för en valpköpare!

  SvaraRadera
 4. Har gått i skola hos dem som hållit på länge med rasen.
  Även om jag inte köper allt de säger finns mycket att lära av dem som har lång erfarenhet.
  Maggan

  SvaraRadera
 5. Instämmer till 100 procent! Och fram för vackra ben på våra vovvar!

  SvaraRadera
 6. Jag låter avlägsna sporrarna bak och fram- har dock inte på cardigan träffat några vuxna hundar där det varit problem med att framsporrarna suttit kvar (aldrig träffat vuxna med baksporrar kvar på cardisar alltså)men jag har träffat på andra raser som haft problem med sporrarna som vuxna och då få operera bort dom med ett stor ingrepp som följd...
  Har aldrig upplevt- trots att jag från början var skeptisk till varför detta skulle göras- att valparna har ont då de tas bort. Dom är ju bara små bebisar då- innan femte dygnet tar jag/låter jag ta bort dom. Framtiden får utvisa hur dessa baksporrar kommer stöka till det- eller ej.
  Sen håller jag med Eva att det är kosmetiskt mycket finare utan sporrarna. Dom har så korta ben våra voffsingar så dom syns så väl dom där sporrarna...

  SvaraRadera
 7. Izor har en liten,liten tunn baksporre som jag inte har tagit bort.. Den är så liten och tunn så jag tror inte den orsakar honom någe problem.. Har funderat fram och tillbaka på hur jag ska göra med den.. Jag vet inte om de är pulpa i den eller inte.. Hur ska jag göra med den? Ska jag åka in och ta bort den?

  SvaraRadera
 8. Sara, dom där pyttesmå sporrarna- eller sporrester som jag kallar dom har jag oxå varit med om. Tula hade en hela livet. Hon föddes som det såg ut utan baksporrar vilket är mycket vanligt, så där avlägsnade man inte några sporrar. Sen när hon växte fick hon en sporrest. Dimple har en sån oxå- även han föddes utan sporrar. Dom här små klodelarna brukar inte ha någon "trampdyna" kopplad till sig utan det brukar bara komma fram en klodel som brukar sakna pulpa. Orsakar nog inga problem som en förbenad helt utvecklad baksporre kan göra. Låt du den vara kvar så länge den inte orsakar besvär...

  SvaraRadera