onsdag 25 maj 2011

Valpköparansvar

Det vilar ett stort egenansvar på den som köper en Cardiganvalp i dagsläget.
Om man tittar på blocket så avlas det på fluff, jättesött men ej godkänt.
(Hoppas uppfödaren är seriös nog att x:a valparna så de i sin tur ej går i avel.)

Det vore bra om man som valpköpare kunde se bägge föräldrardjuren.

Vi har /har haft problem med Cardisens framställ bl a något som vi jobbat med och börjar få under kontroll.

Viktigt att man som valpköpare får se åtminstonde bra bilder på hanen så man vet vad man ev har att vänta.

Det sprutar ut Cardiganvalpar just nu, hos både nya och gamla uppfödare.

Man skulle önska att de som är nybörjare ville lära sig lite från de som varit med en tid.
Risken finns att man ställer till mer skada än nytta.

Målet för varje parning borde vara att tillföra rasen något bra INTE att få en gullig valpkull :-(

När jag var ny hade jag och andra nykomlingar ett bra samarbete med "di gamle" som Cardax, Smultronbacken, Quantum, Nickname´s m fl
Vi fick både tips och hjälp.

Idag verkar det som om alla KAN så snart de fått ett kennelnamn.
Inte bra för vår ras.

Så som valpköpare idag måste man noga kolla upp och kanske ta kontakt med de som vet lite mer.
Vill absolut inte svärta ner någon är bara såååååå mån om vår underbara ras.

Maggan, som alltid haft ett mål med mina parningar och nästan är där !

4 kommentarer:

 1. Håller med dig helt och hållet! Som jag sagt förut, jag skulle aldrig ge mig på att avla på Gunvald utan att det skedde på din inrådan. Jag vet alldeles för lite för att ge mig in i något sånt på egen hand. Det är sorgligt med kennlar som avlar bara för pengarnas skull och inte ser till att hundarna skall vara friska också. Kram

  SvaraRadera
 2. Det är många valpar på G just nu...

  SvaraRadera
 3. Ja, att ha ett mål tycker jag oxå är viktigt, sen kanske resultatet inte alltid blir vad man tänkt sig ändå ;) det är det som är tjusningen med avel... MEN att avla på fluffar, dålig mentalitet, för lång rygg, för utåtställda tassar,för lyrformade, navelbråck, andra sjukdomar är ren och skär antingen okunskap eller så är det ren girighet... Att göra samma kombinationer flera gånger i en sån här liten ras är inte heller önskvärt i mina ögon (naturligtvis lite beroende på om det bara blev en eller två valpar första gången)... Jag tror att många, många som du skriver inte har kunskapen (herregud man är ju långt ifrån fullärd själv) eller engagemanget. Viktigare än något annat oavsett om man fött fram en mindre exteriört tilltalande hund eller ej så tycker jag att den tidiga socialiseringen är. Där tycker jag att du kommit långt Maggan.
  Din senaste kull är fantastisk. Inte sagt att nästa blir det... det är ju tyvärr inte så lätt som att man satt upp ett mål, så får man en kull som uppnår det så är man "i mål"... nästa parning måste ha ett mål den oxå... Men vad jag tror du menar är att man behöver ha ett tänk runt sin avel, vad man vill. Sen kanske man inte uppnår det varje gång men att avla planlöst går feeet booort... ;)

  SvaraRadera
 4. Ett mål med sin avel är naturligtvis väldigt viktigt. Men jag tror tyvärr att fler och fler inte har det, inte bara inom corgin utan i hela hundvärlden.
  Tycker just nu att det verkar som hela hundvärlden småstruntar i avelsresultaten. Det ska bara produceras pengar och ännu mer pengar. Att avla på fluff måste väl bara vara för egen vinning eller? Man borde som uppfödare veta vad som är godkänt och inte?!

  Att tänka på hur corgin ska se ut och vara tycker jag är en väldigt viktig fråga! Något jag har reagerat på är att corgis idag ser så stoora ut. Läser på flera ställen på nätet och hör från kunnigt folk att de bör väga mellan 10-15 kg och vara runt 30 cm i mankhöjd, men känner inte att detta stämmer så väl in längre? Nu är jag inte alls kunnig men jag har reagerat på detta.

  Just nu tycker jag det verkar spruta ut ordentligt många corgibebisar. Frågan är bara om marknaden verkligen finns för alla dessa små..(?)

  På tal om mål så saknar jag lite när man surfar runt på olika hemsidor(corgi-uppfödare) vilket jag faktist gör rätt ofta, så ser man inte skymten av några mål för aveln alls. Visst att de kan vara olika mål för olika kullar men oftast så har man väl något mål som stämmer överens med alla kullar man skaffar? Jag skulle gärna se att uppfödare lägger ner lite energi och skriver ut sina mål, eller iaf svarar på mail när man skickar och frågar dem om målet för kullen..

  //Sara, Izor och Lisen

  SvaraRadera