onsdag 9 juni 2010

Valpproducenter

Jag har läst på en del hemsidor att uppfödare skickar avelshundar världen runt för att producera valpkullar.
Inte bara för att para eller paras utan man har tiken/hanen hos sig och producerar en eller flera kullar och sen går hundarna vidare till en annan uppfödare :-(

Det finns en del uppfödare utomlands som upplevs som "supermarkets".
De får kull efter kull och alla hundarna hemma är under 6 år.
Vart tar de "uttjänta" hundarna vägen?

Tycker det är helt ok att omplacera en hund som inte passar i flocken eller av någon annan anledning kanske får det bättre hos någon annan, men jag har svårt att förstå att man gör sig av med hundar bara för att de inte längre är lönsamma.

Hur tänker man när man har en tik några år, tar några kullar och sen skickar den till nästa uppfödare?
Är hunden inte något annat än en valpmaskin?

För mig är avelsarbetet något helt annat.

Maggan

1 kommentar:

 1. Håller med dig när det gäller de arma tikar som hänsynslöst utnyttjas som valpmaskiner. Jag tror nog inte någon blir glad över en sådan valpproduktion - det ger i alla fall inte rasen något gott i längden.

  Se har vi givetvis problematiken med hanar som åker jorden runt och parar tikar. Jag har själv dragits med i den svängen och hade på 90-talet en Amerikansk Cocker Spaniel i 9 månader från USA som gjorde en gigantisk världsturné. Under sin tid i Sverige fick han fem kullar var av två hos mig. Så avkommor efter honom finns säkerligen i mängder fortfarande på gott och ont. En hane kan ju producera en mängd valpar under sin livstid, och matadoravel har aldrig varit sunt. Den här "handeln" med avelsdjur blir alltid opersonlig och svår att kontrollera.

  Man har från uppfödarhåll en benägenhet att hålla inne med upplysningar kring avkomman och det är inte ovanligt att det kommer otrevliga överraskningar med tiden eftersom det blir så anonymt och svårkontrollerat.

  Kan bara som avslutning säga att Dustin som Amrisgossen hette var en diva utan like – han hade nog aldrig gått på grusväg eller sprungit själv i en hage, så det hade han i alla fall med sig från Sverige.

  / Carina S-W

  SvaraRadera